onsdag, oktober 25, 2006

Absolut ingen strik, men min kæphest

Endelig beviset for, hvad jeg har haft en nagende mistanke om de sidste 10 år. Danmark er stadig i stenalderen mht til ligestilling på forskningsinstitutioner og det er ikke naturvidenskab, der trækker op i statistikken...

Tilføjet senere:
Jeg kan kun være enig med Linda i:

1) Indavl er et stort problem. I 90 % af tilfældene er der en intern kandidat til ledige stillinger. Stillingsannoncen er som regel så detaljeret, at kun vedkommende opfylder alle kravene.
I USA er stillingsopslag generel, f.eks. "organisk kemiker med interesse for naturstoffers kemi"
for at få så bred en ansøgerpulje så mulig. I DK er den tilsvarende "Organisk kemiker med erfaring indenfor syntese af naturstoffer af typen XX til brug indenfor behandling af YYkræft" Guess what, der er 1 person med den profil.

2) Barselsorlov er den helt store synder. Dengang jeg var ph.d. studerende fik alle kvinder 1 år ekstra pr barn, mændene fik et halvt år. Super på papiret, men i realiteten arbejdede mændene stadig, bare 40 istedet for 55 timer og kom endnu længere foran. Der var INGEN, der kommenterede, om de ikke burde være hjemme og passe børn.....

Jeg kender EN eneste mandelig forsker, der tog 6 mdrs forældreorlov, mens konen genoptog ph.d. studiet. Til gengæld kender jeg rigtig mange mandlige forskerer, hvis kone passer hjemmefronten og evt. har sat en forskerkarrierer på vågeblus.

Forskning er internationalt og der er hård kamp om pengene. Du har som forskningsleder et supergodt ph.d. projekt i international klasse, som din amerikanske kollega også arbejder indenfor.
Giver du det til a) En 25 årige kvinde med fast partner eller b) en ditto mand?

2 kommentarer:

britt sagde ...

Jep, det matcher fuldstændig det billede jeg har af Århus Uni fra mit ophold på stedet. Og jeg bestemt også naturvidenskab trækker kraftigt ned på gennemsnittet!!
Håber der sker noget....måske nok naivt....
KH Britt

Linda sagde ...

Jeg ser to problemer der måske hænger sammen: 1) indavl, egne studerende bliver på instituttet. Så lige en udsendelse om kræftvacciner fra AAU, åh ja, kendte alle ansigterne. Frisk blod er jo skadeligt, man kunne risikere at opdage at man ikke er så stor som man regnede med
2) barselsorlov og i det hele taget det dér med børn tager sin bid af CV'et. Ud og se med DSB med små børn under armen, tjo, hvor mange mænd tager med som hjemmegående mens mor gør karriere? Så hellere blive hjemme og ikke stige opad karrierestigen...siger forskningsadjunkten, der sikkert ikke klarer en lektorbedømmelse fordi hun ikke har undervist. (punkt 3?)
kh Linda