søndag, august 06, 2006

Store Vaskeweekend

Endelig en weekend med sol, lav luftfugtighed og ingen arbejde, det er blevet udnyttet til store vaskedag hos spinderforskeren. Engang i foråret anskaffede jeg mig en polwarth ham fra en flink dame i Montana. Det glade får tilbringer livet på Montanas støvede prærier med overfrakke på, så man undgår alt for meget skidt og møg. Jeg startede med ca. 4 pund uld, hvor det meste ikke spindeegnet er taget fra. Men der er stadig, halm, burre og l*** i. Dernæst stopper man plastiknet med ca. 100 g uld, der lægges i blød i 2 hold 60 C varmt sulfovand og dernæst skylles to gange. Polwarth filter, polwarth filter meget let, så ikke noget med at røre rundt og vride ulden.

Hold fast hvor kan der være meget støv og lanolin i sådan en ham, vandet var mørkebrunt de første par gange.

Det tørres i forhaven en tre timer, mens man holder øje med, at egern, fugle og andet ikke negler ens uld.

Efter vask skal ulden forberede til spinding, jeg regner med at flickkarte det mest, i hvert fald til hovedprojektet, som vist nok bliver en araninspireret sweater. Resten ryger igennem kartemaskinen.

De før støvede, fedtede råuld lugter nu en hel del mindre af får og efter en tur med flickkarten sker miraklet, man har frembragt en luftig sky af superblødt, gråt polwarth, der skal spindes engang til efteråret. Der er underholdning til mange lange vinteraftener og indlæg på bloggen. På strikkefronten har jeg strikket på Frost and Ice Shawl og har nået næsten 2/3, mens hedebølgen har hærget Østkysten. Ellers bliver det ikke til så meget, sidste uge var lidt for hektisk på arbejde og en 30 C varm stue indbyder ikke til uld.

I have spent most of this weekend washing my polwarth fleece. Small quantities, about 4 oz, is packed carefully in a mesh bag and washed twice in HOT water with tons of ivory followed by two rinses. Then it is left outside to dry for a few hours. A few strokes with the flicker creates a miracle, a grey, fluffy, soft cloud of polwarth ready to spin. I am planning to make an aran sweater.

8 kommentarer:

Susanne sagde ...

Hold da fest for et arbejde !! Men det ser ualmindeligt blødt og lækkert ud efter turen med karten ! Det bliver spændende at følge dit projekt. Og så et forsinket-før-tillykke med det forestående besøg ved borgmesteren :o) Vi kommer vel med på sidelinjen ?? Kh Susanne i Silkeborg

britt sagde ...

Hold da K...., Ulla. Nu mangler du da bare at have prøvet selv at avle fåret først?
Jeg er imponeret over at du kaster dig ud i det kææææmpe arbejde, men det skulle vel også prøves??
Ser godt nok blødt ud det kartede uld...
:-) Britt

Fru Schwartz sagde ...

..Og nu ved jeg hvorfor jeg sværger til pre-producerede bånd;-)

Respekt fordi du orker den lange proces!

Kh Helle

Jeanette sagde ...

Det er så sagt allerede, men altså WAUW: jeg er imponeret. Håber sørme du bliver glad for sweateren :-))

KK
Jeanette

Linda sagde ...

Nå, det er det der sker efter fåret er skrællet....Det ser ud til at tage æoner!
kh Linda

faxfraenspelsau sagde ...

Hej Ulla

Hvor ser det blødt ud, men sikke et kæmpe arbejde. Ja, det ved jeg jo helt bestemt nu, hvor jeg selv ambitiøst troede at jeg liiiiige kunne vaske en ham og karte den. Hmmm.
Mange gange tillykke med det forestående bryllup. God beslutning.

Kh. Mette H

Helle Holst sagde ...

Gid jeg havde mod og ikke mindst tålmodighed til at kaste mig ud i sådan et projekt. Det ser vildt lækkert ud og jeg glæder mig i den grad til at følge din trøjes tilblivelse.

Kh. Helle

Tina sagde ...

Ja, jeg kan også pludselig huske, hvorfor jeg er så glad for fibre i bånd.......men hvor ser det bare lækkert ud. Og en rigtig pæn sart farve....

KH Tina