tirsdag, august 29, 2006

Skønheden og Udyret

Netop hjemvendt efter en uges arbejde kun med tid til et 22 timers besøg hos forældrene planlagt med kort varsel. Denne tur gav et indblik i hvor inkompetent SAS og Kastrup lufthavn er og var et studie i dansk egoisme og anarkisme.

Nu overrasker det vel ikke nogen, at sikkerhedskontrollen for USA rejsende er strammet end åbenbart SAS?
SAS oplyser ikke om den slags ved check-in. Istedet har SAS ved gaten 1, jeps 1 røntgenskanner og 3 stationer til at gennemrode al håndbagage til 2 overbookede USA afgange, der iøvrigt begge afgår 12.20, ialt ca. 500 passagere. Findes der noget ulovligt, får man udleveret en nuttet lille papkuffert, der checkes ind som bagage med navn etc og bæres i hold af 2-4 stks fra bordet og hen til flyet i mageligt tempo af bagagepersonalet. Alle amerikanske passagerer rystede på hovedet...

Overrasker det nogen, at vi kom næsten 2 timer for sent afsted og tilbragte en halv times tid med at cirkle rundt over Hudson river, mens vi ventede på landingstilladelse?

I USA bliver vi før check informeret om, at væsker og gelelignede ting ikke var tilladt. Kort process ved sikkerhedskontrollen, nemlig i skraldespanden og flyet afgår til tiden.

Godt nok er amerikanerne generelt mere egoistiske end danskerne, det skriver jeg gerne under på. Men når det kommer til rejseri og bilkørsel er de en hel del mere hensynsfulde.

Fly boardes normalt med småbørnsfamilier og andre der skal have hjælp først, dernæst buissness og så fylder man ellers flyet op fra bagenden af efter rækkenummer. Helt simpelt og effektivt, man venter på, at ens rækkenummer bliver kaldt. Danskerne møver sig frem til indgangen så snart boarding annoceres. Ombord blokere de gangen, mens de sirligt folder jakken og omhyggeligt vælger de ting de skal bruge fra håndbagagen og spørger manden/børnene, hvad de skal have fra tasken, mens køen vokser bag dem... AAARGGGGGH

Alt det rejseri og ventetid har så givet en tid til at få strikket lidt. Orchid var først påbegyndt, men blev trævlet op for så grim kan ribstrik være:

Som selvlært har jeg åbenbart reddet mig et par dårlige vaner. Hen til bogreolen efter strikkebiblerne, Pricilla Gibson Robers og Deborah Robinson "Knitting in the Old Way" - en guldgrube af nyttig strikkeinformation uden glittede billeder. Burde stå i enhver engelskyndig strikkers bogreol. Min anden bibel er Gerda Bohn-Jespersen, Håndarbejde lærebog for håndarbejdslærere dengang strømpestrikning var obligatorisk.
En aften hvor ribstrikning blev finpudset gave pote og nu ser det godt ud. Jeg mangler halvanden mønsterraport så er første forstykke færdig.

På opfordring kommer min forklaring:
Problemet med den måde vi strikker på (continental) er at, at retstrik er nemt, hurtigt og naturligt, den måde vi holder garnet i venstre hånd kontrollere strikkefastheden. Vrangstrikning er til gengæld mere akavet, vi skal have smøget garnet omkring pinden foran. De fleste har lidt forskellig strikkefasthed i ret og vrangstrikning. Hvis forskellen er stor nok kan du se det på bagsiden af glatstrikkede stykker. Rækkerne klumper sig sammen parvis (Jeg prøver at finde et eksempel senere). Strikker man rundt har man ingen problemer.
Det er derfor strikkeprøver skal strikkes som projektet ellers kan det gå galt.
Ribstrikning bliver et problem fordi man har både ret og vrangmasker på samme pind. Strikkefastheden bliver forskellig ved overgange fra ret til vrang (og omvendt) og de masker ujævne.

Problemet er tydeligst ved uelastiske garner som silke, hør og bomuld. Uld er elastisk og udjævner bedre forskellen.

Der er en lang forklaring i Knitting in the Old Way om forskellen på continental, english og eastern ((mellem)Østen) måder at strikke på. Gerda Bohn-Jespersens bog viser hvordan man strikke vrang pænt. Min udgave er købt antikvarisk af min mor inden efter jeg udtrykt interesse for at "låne" bogen ;-).
Min løsning var at ændre den måde jeg strikker vrang på. Måske jeg skulle lave en billedserie?


Ohhhh jeg kan ikke vente på, at orchid bliver færdig.

Just returned from a week long trip to Denmark, a study in how inefficient SAS and Copenhagen airport deals with the increased security for travel to the US. They had a single X-ray scanner for the carry-on luggage and three people to manually search the items for about 500 passengers. No wonder we were delayed for two hours. Moreover, what they do not tell you in all the glossy tourist guides is that Danes tend to be very selfish, theyrun to the gate as soon as boarding is announced and block the aisle on board while carefully stowing their carry-on items. On a knitting note, above is a picture of how ugly ribbing can be. That problem is fixed now after consulting "Knitting the Old Way" and my favourite Danish knitting book. The project is Orchid by Helga Isager, a wonderful T-shirt with semi-long sleeves. Me like :-)

13 kommentarer:

Marie sagde ...

Så utrolig fin den blir! Gleder meg til å se den ferdig. Jeg har altså ikke oppfattet før nå at det er en amimonomodell du strikker, men plutselig gjenkjente jeg den. Vi har tydeligvis helt sammenfallende smak, for denne har jeg også vurdert! Så hva er hemmeligheten bak perfekt ribbestrikk? Veldig nysgjerrig nå, må vel kanskje skaffe meg noen skikkelige strikkebøker!

britt sagde ...

Wuaw, den bliver flot - og der er virkelig forskel på ribben. Hvad gjorde du anderledes?
Mht Kastrup - en lufthavn, der fungerer fint på mange måder - men sikkerhedstjekket.....tsk tsk tsk!
KH Britt

zeusstrik sagde ...

den ser lækker ud!!! må overveje at nærlæse slige bøger, for sådan ser min rib også sommetider ud, men mest i uelastisk garn. Jeg er i gang med violet til Pernille og er BIDT...

kh hanne

Helle Holst sagde ...

Jeg har "lånt" Gerda Bohn-Jespersens bog af min mor og hun får den ikke igen:o) Den har reddet mig mange gange men jeg vidste ikke at den indeholdt løsningen på en "løs" retmaske i rib. Vil du dele et sidetal? For det problem er du ikke ene om.
Orchid ser skøn ud:o)

Kh. Helle

Karin MALLE Jegsen Petersen sagde ...

ulla,.....jeg kan lige sætte mig ind i lufthavns episoden....og jeg hermed undlade at komme med flere sure opstød til dette.....men jeg giver dig ret i alt!

orchid ser godt ud...ligner til forveksling min.....ha ha ha.

min status er; 1 stk. forstyk, 1 stk. ryg og et halvt ærme.....
hvor bliver vi flotte!

malle

Sanne B. sagde ...

Ud med sproget...! Hvordan fixer man sin rib så den bliver tålelig at se på? Mine ribmasker ser ligesådan ud - drønirriterende! Og jeg er ikke i besiddelse af bemeldte strikkebibel. Kan man få et brevkursus?
kh
Sanne B.
Iøvrigt ramt lige i plet vedr de dumme danskere og deres rejsemanerer.

Fru Schwartz sagde ...

Interessant læsning - altså det med ribben (det med lufthavnen mm er da til at få en hjerneblødning af...jeg egner mig ikke til det - skal vi på ferie, har jeg i tankerne slået alt og alle ihjel før flyet overhovedet er lettet!)

Engang Hanne og Jeg var på strikkecafe fandt jeg ud af at jeg faktisk strikker "anderledes" vrang - i forhold til den "normale" måde at strikke på, har jeg nærmest en arbejdsgang mindre, og det giver faktisk en pæn rib (hvis jeg selv skal sige det) - jeg anede bare ikke, at det gør noget anderledes...så jeg synes dit indlæg er spændende;-)

Orchid bliver hamrende flot!

Linda sagde ...

Jamen kvinde - du kan da ikke holde os hen på den måde ;o) Jeg vil så gerne strikke ErlePerle Mettes ribstrik med flæser, men netop det omtalte problem med ribstrikningen gør at jeg ikke kaster mig over den. Fortæl fortæl!!!
forventningsfuld hilsen
Linda

britt sagde ...

Tak for forklaringen Ulla! Og billedserie? Meget, meget gerne - nogengange er min rib pæn og andre gange ikke - jeg kunne godt tænke mig at lære et fif her!
KH Britt

Susanne sagde ...

Lækker Orchid, vist endnu et ønskeprojekt.... Kh Susanne i Silkeborg

Lynn sagde ...

Orchid is gorgeous! Where did you find it? How can I get it?

strikkeforsker sagde ...

Lynn, Orchid is designed by Helga Isager, her contact info is
helgaisager AT amimono.dk
her website shows her other designs www.amimono.dk

This Norweigan store has picutures of orchid and snowdrop, designs not on the amimono webpage.
http://www.pinnsvindesign.no/AMI.htm

Orchid is sold as a kit, the yarn is tvinni tussah, a yummy fingering wool/tussah silk blend and a thin sewing thread.

Price 500 dkr about US$ 90 (minus 20 % if you live outside the EU) plus shipping.
Not sure if the pattern is available in English yet, but I can probably help with translation.

lynn sagde ...

Ulla, thanks so much! I'll try to work on Mermaid intensively (rather than the original two year plan), and dream about Orchid for the next big thing.