mandag, november 28, 2005

Strikkevidenskab

Thanksgiving er veloverstået, min tredje amerikanske af slagsen. Det var som altid en fornøjelse med god mad i godt selskab. Af de kulinariske indslag kan søde kartofler, kalkunfyldet og græskartærte især anbefales, jeg vænner mig aldrig til cheesecake. Desværre blev det ikke til noget besøg på alpakkafarmen, men den lokale garnbiks blev aflagt et besøg. Æv altså, hvor havde de meget uniteressant garn. Den er helt afgjort målrettet mod de modne, hjemmegående kvinder med for mange penge, der skal strikke hurtige projekter på store pinde i noget pink, glintrende og fluffy garn, som befolker nabolager... Lad mig formulere det sådan, at den slags f.eks. bor i seniorkvartere med typehus (cookie-cutter hell) og regler om max 1 hjemmeboende barn under 25 år! På den positive side, så sparede jeg de penge. Til gengæld er der jo altid trofaste Jimmy online og så Knit Picks (nope, de sender ikke til Europa)... som gerne vil lokke visakortet.

Strikkemæssigt:
Jeg har lært at strikke strømper i mørke i bilen, hvilket er ganske praktisk, når det tager 3 timer at køre til NJ. Jaaaaa, ja da, lyset blev tændt et par gange for at samle tabte masker op. Meeeen det virker 95 % af tiden :-)

Så var der vist noget om en pulsvarmer along, de er altså liiiiige blevet fortrængt indtil den 2 december, så tror jeg, at der sker noget. Man arbejde vel bedst under tidspres ikke, ;-)

Efter den sidste uges absolut ynkelige strikke og spindeproduktion er jeg nået til følgende konklusioner:

1. Jo mindre man strikker, dets flere penge bruger man på garn.
2. Jo mere computerarbejde man skal nå, dets mere tid bruger man online på ikke arbejdsrelateret surfing (dette indlæg er et af beviserne).

Flere følger sikkert senere, ellers kom med dine bud

torsdag, november 24, 2005

Happy Thanksgiving

Det er dagen for det årlige kalkunædegilde i USA. Hele huset dufter af den 6 kgs kalkun, der steger i ovnen. Men det er nu ikke den, der er højdepunktet, det er tilbehøret, sovsen og fyldet. I morgen er det Black Friday, starten på juleindkøbsræset, som jeg prøver at holde mig væk fra. Til gengæld snakker kærestens mor om at besøge den lokale alpakkafarm ellers bliver det den lokale garnbiks. Jo, hun er begyndt at strikke, indtil videre to nyselige tørklæder i noget fluffy pelslignende akrylgarn. Hmmm måske hun skal have noget strømpegarn og et par enetimer i julegave... Hvad mener I?
Rokken var der ikke plads til, så mine akutte spindeabstinenser dulmes med min ten og den indigofarvede corriedale, jeg købte på NY Sheep and Wool. Det går helt fint med at spinde, jeg kan spinde en tråd, der er længere end mine arme kan nå over gulvet og den snurre stadig. Tvindingen er en heeeeelt anden sag. Det går i fiddilivov, der går længere tid med at filtre ud end tvinde. Så har jeg erfaret, at man ikke skal gøre den slags med en 3 årig og en hund i stuen.

Bente, jo de to spoleholderepå rokken kan sagtens bruges som Lazy Kate. Men jeg kan også se mig selv og rokken totalt indviklet i snoede tråde under tvinding. Påfuglen er reddet fra UFO status, jeg har strikket hele 10 pinde på den siden sidst, mønstret er ikke så kompliceret som jeg huskede hmmm måske bliver den færdig engang.

Happy Thanksgiving. I am a spinoholic, so the Bosworth drop spindle came along to NJ and I did have time for some spinning earlier today. Do not attempt this when dogs and toddleres are present. Other knitting news, I have saved the peacock from UFO status and knitted 10 rows since last post. Posted by Picasa

søndag, november 20, 2005

Nyt Legetøj

Her kommer sandheden bag den lave strikkeproduktion og de beskedne indkøb på New York Sheep and Wool Festival.
Der ankom en kæmpekasse fra The Spinning Wheel Shops ejere Jerry og Audrey Jensen, Wisconsin to timer FØR jeg rejste til CA. Pakkers trackingnumre er både en velsignelse og en pestilens, man bliver temlig utålmodig, når man sidder på arbejde og kan se, at pakken er ude til levering og endnu mere, når man ved den er leveret, specielt når man ikke liiiige kan smutte fra arbejde.
Denne uge har været et commadoraid til Home De(s)pot mandag aften og så ellers oliebehandling af et samlesæt i kirsebærtræ resten af ugen. Fredag kunne vi endelig samle det hele på et minimum af tid, ganske imponerende i betragtning af, vi er to fummelfingrede ph.d.-er. Det hjælper iøvrigt at følge brugsvejledningen. Jeg har kun haft tid til at prøvespinde en smule, men det har været en fornøjelse.
Modellen hedder Jensen Tina II og er en dobbelsnorsrok, der kan spinde alt fra tykt til helt tyndt garn og komplet med hørhoved (lang stang th), spoleholdere og andet guf. En lille kompakt rok, der er håndbygget af Jerry Jensen, som også har signeret den med dato og nummer. Min er nummer 1034. Prisen er yderst rimelig for gedignt håndværk og den betaler jeg med glæde. ;-)
Nu ønsker jeg mig så bare flere spoler og en lazy kate til jul. Vi skal nok få mange hyggelige, spændende, afslappende og inspirerende timer sammen...

My new spinning wheel, a Jensen Tina II, finally arrived. It is made of cherry and we have spent the last week finishing in the basement. I ordered it shortly after Rhinebeck. It was a breeze putting it all together Friday night. It is beautifully craften and a pleasure to spin. Dear Santa, I would like more bobbins and a lazy kate for Christmas.

lørdag, november 19, 2005

Efterårssløvsind

Det er ikke den mest imponerende produktivitet, der kan fremvises i denne uge. Med dagslysets svinden stiger mit søvnbehov eksponentielt. Den sparsomme fritid er i denne uge blevet tilbragt nede i kælderen, hvor der pt stinker som et organisk kemilaboratorium af træbehandlingsmiddel. Hmmm, så er Civilization IV også installeret....Men lidt strik er det blevet til, intet revolutionerende, flere har strikket den før.

En babykimono i Lang Bambini (bomuld) tiltænkt en lille koreansk pige, der kommer til verden om et par måneder. Nu håber jeg forældrene kan lide PINK. Garnforbrug ca. 92 g og pinde 3.25 mm, næste gang går jeg et nr eller to ned i størrelse. Lang Bambini er som Bebe vældig blødt og rart, men begge har en tendens til at splitte, fordi de er løst tvundet sammen. Opskriften har jeg fundet i Interweave Knits sommer 2005. Der skal på et tidspunkt fremstilles babysokker. De findes som gratis pdf.
Lageret bugner af blåt bambini i adskillige nuancer. Hvorfor er det liiiiige at 3 piger og ingen drenge ventes indenfor de næste par måneder????????
Britt spurgte til min påfugl. Tjaaaaaaa, tjoooooo, seeee, den har jeg ikke strikket på i et par måneder, så det er vist en UFO. Meeeeen mønstret har jeg da lige genlæst til morgen inspireret af Britt ;-)
Ellers sprudler det af strikkeideer og planer. Der skal strikkes pulsvarmere, GAAA felter, MI 1937, et felt til et babytæpper. Så var der også et korset, der burde købes superlækkert forkælelsesgarn til. Godt nok har jeg heller ikke garn, men der var et starmore design, en havfrue og en Kim Hargreaves, jeg også gerne ville strikke. Så er det faktisk er blevet koldt på Long Island, så jeg mangler et par vindtætte, lune vanter til cykelturen. Undskyld men hvor køber man et par ekstra timer i døgnet og scorer sig en lønforhøjelse??????
De planlagte strikkede julegaver begrænser sig til et par strømper i kærestens julestrømpe. Julestrømper (christmas stockings) hænger man for fodenden af sengen juleaften. Julemorgen er de på magsisk vis fyldt med små gaver og slik, så børn og barnelige sjæle ikke vækker syvsoverne juledag og forlanger gaver kl 6 om morgenen. Men da vi skal fejre jul i Danmark er julstrømpe d.25 december ligesom efter de store gaver. Hmmmm, måske vi skal forny traditionen og gøre det d. 24 december om morgenen?

A week where the sparetime has been spent in the basement currently smelling of tungoil. The only knitted project this week is a babykimono from IK summer 2005. I have used Lang Cotton bambini, an ultra soft yarn. I plan to knit a matching pair of better-than-baby- booties from the IK home page. I have tons of ideas including a cardigan, socks, warm mittens for the bike commute, a square for a baby blanket, and squares for GAAA. Furthermore, a knitted corset, Hanne Falkenberg's mermaid, Precious (Kim Hargreave), and a Starmore design are also tempting, though I do not have any yarn yet. In conclusion, where do I find a few extra hours and a pay raise????

tirsdag, november 15, 2005

GAAA 13 og Sokkegarn

Så snupper vi lige endnu et felt mere i GAAA, jeg har jo været ude at flyve i weekenden. Dermed er de 35.000 point til en Hawaiitur nået, tjatjink :-) Denne gang Georgia Vincent og så lover jeg, at de næste par indlæg på bloggen bliver GAAA fri.

Ellers har jeg muntret mig med at spinde sokkegarn. Det er border leicester, der er overfarvet med indigo og selvfølgelig indkøbt på Rhinebeck. Garnet spundet og dernæst navajotvundet, dvs ikke noget med irriterende smårester på 2 spoler. Der er ca. 184 g. Ashforden og jeg havde ikke helt den samme mening om hvor tyndt garnet skulle spindes. Den vandt første omgang, meeeeeeen jeg tager hævn senere....

California var vidunderligt. Det var dejligt at se Stillehavet igen og så nyde (hmmm købe) den lokale vin. Sjovt nok er pinot noir in og merlot er yt, altsammen pga en film, Sideways (se den!). CA mentaliteten er noget mere afslappet en de hektiske og stressede newyorker attitude. Jo Julie, jeg er enig, SF er en af de mest tiltalende amerikanske byer. Desværre er boligpriserne horrible, gennemsnitsprisen er 5 mill dkr i Marin og så er der ham der terminatoren.
Den fantastiske afslutning var sushi og varm sake i the Mission, på en lille, ydmyg sushirestaurant med kun 2 borde, 1 sushikok og en lille bar med plads til 10 personer. San Francisco er et af de få steder, hvor sushien er på højde med den man får i Japan.
Garnbikse, tja det blev til et besøg hos en enkelt i Healdsburg oppe i Sonoma. Ingen garnkøb efter estisk garnbonanza, men det blev til mønsteret på flower basket og shoalwater shawl, begge fra Fibertrends. FBS er tiltænkt lageralpakka og shoalwater er til et fed TYFKAK (the yarn formerly known as kauni). OK sengetid, jeg er totalt bombet efter kun 4 timers søvn fordelt på et fly og et tog.
We spent the weekend in CA, wine tasting and family stuff in Marin along with sight seeing in SF. I have finished the 13th square of the GAAA, it is the Georgia Vicent aquare, quite pretty. Moreover, the results from the previous weekends spinning is shown, 6 oz of sock yarn (border leicester).

torsdag, november 10, 2005

Fridagslukket

Om 24 timer får jeg et gensyn med den her bro og en af USAs mest charmerende byer og flotteste natur:

Den bro kunne jeg se fra campus på det universitet, hvor jeg arbejde Feb. 02- Feb. 03.
Der er dømt 3 dages familiebesøg hos kærestens familie, vinsmagning og vinindkøb, samt rendez vous med en dansk ven og tidligere bofælle fra My House.
Gæt hvor jeg er henne og nyder 18-20 C, hvis ikke det er tåget?

onsdag, november 09, 2005

GAAA Q & A til Lotte, Hirtshals

Lotte har stillet et par spørgsmål om Great American Aran Afghan (GAAA), her kommer svarene, da du ikke efterlod en emailadresse.

Q: Hvor får jeg fat i bogen? Det nemmeste er nok amazon i England, problemet med at handle i USA er risikoen for, at der kommer moms og told oveni. Hæftet er udgivet af Knitter's Review. Bogen er iøvrigt gennemarbejdet, og jeg har endnu ikke fundet nogle fejl i opskrifterne.

Q: Findes der en dansk udgave?
Desværre ikke. Jeg har hjælpetekster til et par felter, men de kræver du har diagrammerne i bogen.

Q: Er det svært at strikke efter engelsk opskrift?
Hvis du er en let øvet strikker og kender de fleste strikkeudtryk på dansk, så går det rimeligt hurtigt at lære de nødvendige engelske/amerikanske gloser (ret, vrang, højre, venstre, foran, bagved, glatstrik, retstrik, slå op og luk af bringer dig et lang stykke af vejen). Vivian Høxbros hjemmeside har en ordbog.
Bogen har desuden en strikkeskole på de bagerste sider med illustrative tegninger. Der er diagrammer til alle felterne, og så er det bare symbolforklaringen, der skal oversættes, hvis man kan strikke efter diagrammer. To af de sværeste felter indeholder godt nok en del instruktioner på engelsk, men efter 18 andre felter er man godt rustet. Hvis jeg har strikket feltet, kan du selvfølgelig altid spørge :-)
Der skal bruges 20 felter til tæppet og der er opskrift til 24 felter, så man kan altid springe nogle over eller lave de fire puder..... Felterne er i varierende sværhedsgrad fra lette til udfordrende. De fem letteste og sværeste er angivet på en af bogens første sider.

Det er vældig morsomt at strikke og jeg har lært en masse nye teknikker og fået finpudset andre. Det er ikke noget weekendprojekt, hvert felt tager mig mellem 5 og 15 timer afhængig af sværhedsgrad, min koncetrationsevne og mit stressniveau. Så jeg har sat et par år af til projektet, de sidste ugers hyperaktivitet skyldes udelukkende, at jeg har været på arbejdsophold i Estland. Jeg strikker tæppet i 100 % uld i aranvægt (ca. 200 m/100 g) og der går 15-17 nøgler garn til tæppet, andre strikker i dobbelt strømpegarn. Enten køber man al garnet på en gang, eller vælger noget man ved, man kan købe om 1 år.

Har du flere spørgsmål, så skriv dem og din emailadresse i en kommetar (jeg skal nok slette adressen så snart jeg har set den, så du undgår spam).

søndag, november 06, 2005

Estiske Indkøb

Foruden alt det garn I allerede har set billeder af blev der også købt lidt færdigstrikkede ting i Estland. Estland er især kendt for trøjer, handsker, vanter og strømper med flotte mønstre alt strikket i uld. Hørvarer og træarbejde er to andre typiske ting. Der er tonsvis af rædselsfulde souvernirbutikker, der sælge "estisk" strik. Det hele i superwash uld og uld/akryl blandinger, gerne med traditionelle estiske mønstre og så assorterede rensdyr, snemænd og katte blandet i. Fremstillet alle andre steder end Estland.
Heldigvis kan man købe den ægte vare hos adskillige kunsthåndværksbutikker.

Fra mig til mig, en estisk sweater, der godt nok er maskinstrikket men i rigtig letkradsende uld, som den slags skal være. Perfekt til langrend og andre vinteraktiviteter.
Derudover har jeg benyttet lejligheden til at købe et par julegaver til familien. Jeg er indædt modstander af, at man partout SKAL købe og slæbe billige souvenirs hjem til venner og familie, så snart man er i det store udland.
I min familie bruger vi istedet en del af gavebudgettet på at købe noget virkeligt flot og brugbart i en ordentlig kvalitet, hvis vi falder over det. På den måde har f.eks. jeg fået grønlandske sælskindsluffer, min tanten en hæklet hørlysedug, min mor en japansk perle. Til jul får hun mønstre og garn til estiske vanter og jeg et eller andet købt på deres tur til Canada.

Det par strømper er næppe erhvervet hos en autoriseret sælger *host*, men jeg kunne ikke stå for dem. Ved bymuren i Tallin er der en række boder, der sælger strikvarer og tæt derved stod en ældre dame, der viste to par strømper. På tegnsprog og med "fingerskrift" på en vindueskarm fik hun meddelt, at prisen var 75 estiske kroner. (1 ekr ca. 50 øre). De er afgjort håndstrikkede og i hælen er der møjsommeligt strikket en tynd, kraftig tråd i som forstærkning. Jeg ærger mig nu over ikke at have købt 2 par og har smådårlig samvittighed over hun ikke forlangte mere for dem.

Two of my purchases in Estonia are a traditional knitted sweater in wool, not the superwash or wool/acrylic blend sold in the tacky tourist shops, and a pair of handknitted socks. Most of the so-called estonian souvenirs are not made in Estonia. However, if you visit the official Estonia hand crafts stores you can be sure that it is actually high quality estonian goods.
The socks were acquired from an unauthorized vendor, an old lady standing on the corner of a street close to the small market by the city wall. Using sign language she told me that the price was 5 euro, (approx $ 6) and of course I had to buy them. They are definetly handknitted and the heel has been strengthed by knitting with a thin thread. Now I regret not buying the second pair and feel somewhat guilty about the low price I paied.

fredag, november 04, 2005

GAAA 11 og 12

Hjemvendt til et koldt hus og et tomt køleskab, da kæresten er rejst på lang weekend til Danmark..... snøøøøøøft. På den anden side, så har jeg en hel weekend for mig selv til at slappe af efter 2 uger i Estland og mentale opladning til den følgende weekends familie-tam-tam hos kærestens familie i California. Jeg er da vist gået helt og aldeles i Great American Aran selvsving. 4 felter på 3 uger. Det må have været kulden i Estland, der har drevet mig til at strikke endnu 2 felter til tæppet. Nu har jeg 12 og der skal bruges 20 til tæppet. Det er iøvrigt et perfekt rejsestrikketøj, der er mange timers underholdning i 100 g garn.

Dagmara Berztiss er strikket ombord Delta 081 fra Amsterdam til New York, der blev slået masker op lige før boarding. Det er et af de flotteste felter i bogen og er selvfølgelig designet af en kvindelig ingeniør ;-)

Dana Hurt. Find selv de 2 åbenlyse fejl i det felt. Ærligt indrømmet, jeg gad ikke rette dem, da jeg opdagede fejlene 10 pinde senere og desuden er feltet stadig symmetrisk.
Så er Frieda blevet godt og grundigt afprøvet i den estiske kulde. Debbie Bliss Alpaca Silk er dejlig varmt og selvom Friedas ærmer er hullede. Meeeeeen efter bare at have haft den på 3 gange fnuller den og alle de løse ender har møvet sig ud på forsiden. ØV, ØV og atter ØV. Debbie Bliss garner er dermed strøget af min liste. Nu er det på tide at hente rokken ind i stuen, CD afspilleren er fodret med alle tøse CDerne og der skal spindes strømpegarn. Mere om estiske indkøb og strikkeplaner i næste post.
Returned to an cold house and an empty fridge as the b.f. is in Denmark until Sun. Another 2 squares have been finished for GAAA, the Dagmara Berztiss and Dana Hurt squares. The Berztiss square was knitted in one day on board Delta 081 from Amsterdam to JFK. Find the two obvious mistakes in the Hurt square, I did not bother to fix it as the square remains symmetric and I discovered the mistake 10 rows after. I am really disappointed about Debbie Bliss Alpaca Silk, it is fuzzy after just 3 days of wearing it, though the sweater is warm and perfect for the chilly Estonian Autumn.