onsdag, august 31, 2005

Strikkepuslerier

Iiiih altså tusind tak for de flotte kommentarer om Frieda :-)

I Danmark hærger Sodoku feberen, sådan en tal kryds-og-tværs. Man får en række magiske kvadrater delvist udfyldt med tal og så gælder det ellers om udfylde de resterende felter. Stærkt vanedannede ifølge rygters bureau. Se lignende pusleopgaver findes også i strikkeverdenen. Første eksempel var i mit sidste indlæg, hvad billedet viser og hvordan sweateren rigtig ser ud. Det glæder mig, at andre også hader den slags. Næste eksempel fra strikkeverdenen er et talpuslespil.

Slå 52 masker op
strik 1r-2vr (markeres)-2r-2 vr- 2r -2vr(markeres)-(2r 2 vr) 7 gange 2r - 2vr-2r- 2vr (markeres) -1r

Okaaaaaay????

Med andre ord, jeg er igang med at forstå, hvad Marianne Isager mener, og ikke hvad hun skriver i hendes opskrifter. Nå ja og så fylde alle de manglende informationer ud i strikkevildledningen... Jeg er begyndt på Ny Rib Jakke, som på hjemmesiden beskrives som "Ny Ribjakke er tiltænkt de unge mødre, som har strikket den første model til deres baby, og nu har mod på også at strikke en til sig selv. Modellen er også tænkt som en god og hurtig strikket jakke, for de kvinder, der ikke har strikket længe, og nu har fået mod på at strikke igen".
Godt så, mangelfulde oplysninger allerede i begyndelsen af opskriften hjælper da virkeligt nye strikkere igang... NOT! Sådan en simpel ting som dette burde været fanget af korrekturlæseren. Det ville også være flinkt, hvis man skrev det totale maskeantal før f.eks. starten på ærmerne eller i bullen...
Nå men den slags udfordringer gør en strikkeforsker arrig og enormt stædig, jeg giver ikke op. Det har så resulteret i strik udi de sene nattetimer og lange aftener i laboratoriet... og at jeg blogger om det :-)

Se Ny Ribjakke er mit andet MI projekt, hørblomster blev afleveret til Moar efter strikkeprøven... Denne tålmodige og nu pensionerede overlærerinde med +30 års håndarbejdserfaring har strikket mindst 15 forskellige MI bluser og har kun mødt opskrifter, hvor hun skulle gætte sig til vigtige dele af mønstret. Mor er guruen, men jeg har en rok, det har hun ikke (endnu). :-)
Nå, men med lidt hjælp fra Elizabeth Zimmermann og Knitting Without Tears, meget sigende, er mønstret identificeret som en omvendt raglan trøje og starten er gået...

Nu har jeg jo lært på uni, at en god undersøgelse kræver mere end to datapunkter (mor og jeg). Så af nysgerrighed håber jeg, at mine læsere vil deltage i en lille undersøgelse (anonymt login virker).

Har du samme erfaringer med MI eller er det bare mor og mig?
Har du nogen sinde mødt en fejlfri MI opskrift?

Det skal bemærkes, at jeg har enormt stor respekt for Marianne Isagers evne til at designe flotte mønstre og modeller!

This time I am complaing about the inability of some designs to write specific and unambigious instructions in the pattern. Marianne Isager, a Danish Knitwear designer, is notirious for omitting important information. I guess a comparable US example would be Vogue knitting. I am currently in the process of reconstructing the pattern for a simple top-down raglan jacket intended for beginners. One of her books, Africa will be published in English soon, and her store claims that all the mistakes found in the Danish edition have been corrected.

lørdag, august 27, 2005

Frieda

Mange tak for hilsenerne. Så skete det, efter 3 dages montering er Frieda endelig blevet færdig. Frække Frieda fortjener egentlig et rigtig bilmagasinfoto. Men modellen nægtede at posere på en 50 C varm kølerhjelm... OK, den slags kræve vist egentlig badedragt eller bikini og det NÆGTER jeg altså at strikke/hækle. At andre så påtænker at spinde nøgne er en anden sag. Så vi nøjes med et billed foran hans bil:

Der er gået knap 20 nøgler Debbie Bliss Alpaca Silk til projektet, da jeg har forlænget sweateren knap 10 cm. Lageret er dermed lige reduceret med godt 15 % :-)
Alpaca silk er såååååååååååå blødt og dejligt, ren luksus. Den skal nok blive et hit til vinter. Men kære Debbie, næste gang må du gerne have lidt mere detaljerede billeder af dine modeller, tak. F.eks. er der nogen af Jer, der ud fra det her billede kan gætte, at der er 2 rækker med huller på siden af snoningerne...? Dvs ærmet strikkes i tre dele, der så syes sammen på udvalgte steder. Sjov effekt, men du kunne godt have ofret et nærbillede eller en linje i beskrivelse af modellen. Et andet eksempel er her. Hvordan er det lige jeg skal checke pasformen på den inden, jeg smider 1250 kr efter garn?
Alle går op i evalueringer, så Debbie et solidt nital: Helt klart nogle interessante og begyndervenlige designs, der er ganske brugbare Jeg skal afgjort afprøve nogle af dine andre garner. Men helt Kim Hargreave status, når du nok aldrig hos mig. Næste designer til eksamen bliver Marianne Isager og forberedelserne begynder lige om lidt.
I finished my first Debbie Bliss sweater, Frieda from Alpaca Silk, a very soft and comfy sweater. However, the fact that the sleeves are knitted in 3 pieces and the sewn together escaped my attention until I read the instructions... I am quite pleased with the finished result, but not the way she and other designers present their designs. How is one supposed to guess the shape of a sweater from a picture like this?

torsdag, august 25, 2005

Blogiversary

Hip, Hip Hurra, Strikkeforsker har 1 års fødselsdag idag :-)
I løbet af det år har jeg:
 1. Lært en masse rare, strikke og spindegalekvinder at kende, TAK!
 2. Lært at spinde og købt en rok.
 3. Garnlageret er vokset til ca. 100 nøgler (Det er JERES skyld!)
 4. Fiberlageret er etableret. Hmm, det er min egen skyld, at jeg tog til Maryland.
 5. Været i Danmark (3x), Holland, Canada (2x), Texas, Florida, Vermont, Maryland, Pennsylvania, New Jersey... og jagtet garn og fibre.
 6. Lært 3 andre at strikke
 7. Konverteret et 6000 km langdistance forhold til samme adresse :-)
Om et år:
 1. Har jeg helt sikkert mere garn, end jeg tør tænke på.
 2. Ditto med spindefibre
 3. Har Chefen opdaget, at det er MIG, ikke Lesley, der har lært de andre at strikke ;-)
Forhåbentlig har jeg:
 1. Et fast job (Sikkert i USA, så du kan godt begynde at spare op, Hanne)
 2. Lært Intarsia
 3. Begyndt på en Starmoretrøje
Så det skal fejres med et billeder af fødselsdagsfudge (fudge er ca. blød karamel), fremstillet af Chef Lesley, ph.d. studerende, veninde og kollega, som jeg har lært at strikke.

Tina, du må gerne spørge, hvordan det går med Peacock Feathers Shawl, og da det nu er blogfødselsdag, kommer der i dagens anledning et billede.

Jeg er færdig med den anden mønsterrapport og nu begynder hver repetition at være 24 maske, så der strikkes kun på fridage.

P.S. I dag med et (ufrivilligt) nyt look. Jeg rodede med blogskabelonen igår, og det så smukt ud i min browser (Firefox). Meeeeen, det gør den ikke i Internet Exploiter, som +90 % af jer bruger. Tusind tak, Bettina, jeg ville aldrig have opdaget det selv.

I started blogging a year ago so let's celebrate with a picture of Birthday Fudge. In this year I have learned to spin, acquired a spinning wheel, purchased too much fibre and yarn, travelled too much and taught 3 people to knit. Moreover, I have met many wonderfull knitters and spinners, THANK YOU. In a year, I will have even more fibre and yarn in my stash and been busted knitting in the lab by the boss. Hopefully, I have a permanent position somewhere, learned intarsia and started knitting my first Starmore design in a year as well.

lørdag, august 20, 2005

GAAA 8 og Frieda

I søndags strikkede jeg den her, mens jeg camperede i soveværelset med airconditionenheden larmende i baggrunden... så snart man sneg sig ud mødte man muren af fugtigvarm luft, så det felt blev færdig på en dag. Designet af Ada Fenick, som bor i samme by som jeg. Det viser livets træ, men minder nu også om en menorah, den jødiske syvarmede lysestage. Så nu har jeg 8 felter. Lidt fordomme om LI. LIRR er Long Island Rail Road.

Hvad sker der egentlig herover, alt andet end strikketøj, desværre. Frieda og jeg har haft et par konfrontationer, der er et eller andet med strikkefastheden, der er blevet meget anderledes end strikkeprøvens.... og 1-2 masker pr 10 cm betyder desværre 5-10 cm ekstra i sådan noget tykt garn og endeløse ærmer. Hvad er din erfaring, kan det reddes ved vask, eller er det helt håbløst, fordi silke og alpakka ingen hukommelse har og bare vokser og vokser?
No time for any serious knitting this week, I am too busy with work. I finished the Ada Fenick square in a single day while camping in the room with AC last Sunday. The designer actually live in the same area as I. Frieda by Debbie Bliss is my current WIP and we are not on friendly terms at the moment. Something with gauge that change. The question is can I fix it by washing and blocking or is it fighting windmills because alpacca and silk fiber has absolutely no memory? What is your experience?. Frog or Fight it?

tirsdag, august 16, 2005

Mit første hjemmespundne projekt og lidt kvindelist

Ude i solen slangede mit allerførste projekt af hjemmespundet garn sig. Garnet er (hmmm effekt)spundet af NZ uld. Mønstret er fra min Knitting Pattern a Day kalender og hedder little leaf scarf og fra engang i april, et af de få brugbare. Meget, meget nemt mønstre, kun 8 masker, 4 pinde og 2 strikkes vrang, så perfekt til telt og bilture.

Data: ca. 75 g garn (ca. 200 m/100 g) på pinde 3.75 mm.
Diamantsokkerne er også blevet færdige, de er strikket i hjemmefarvet strømpegarn og kun Hanne kan lave nogen i samme farve.

Hos Green Mountain spinnery blev det til 2 nøgler og en rest af deres mountain mohair til en hue eller vanter, det er vildt blødt og dejligt... De har en hel del lækre og rustikke opskrifter på sweatre, børntøj og tilbehør, tjek selv deres hjemmeside. Så det var billigst at købe deres bog og den er endda signeret. GMS er et spinderi i ægte Vermont (østkysthippie) stil, de anvender uld fra lokale fårehold og anvender skånsom fiberbehandling uden brug af kemikalier. Lige noget for en naturfiberfundamentalist.... ;-)
Så en lille hemmelighed, jeg googler altid placering af garnbikse inden ture. Se GMS er i Vermont, og ultra tæt ved en N-S gående interstat (motorvej) iflg deres hjemmeside... Så var det bare at overbevise chaufføren om, at det er bedre at starte ferien lørdag morgen kl. 6.30 med at køre de 10 min til færgelejet og spare 250 km bilkørsel fremfor turen gennem NYC ;-)

My first FO knitted with homespun yarn, a pink scarf in pink NZ wool knitted using the Little Leaf Pattern from my "Knitting Pattern a Day", one of the (few) useful patterns. My few purchases from Green Mountain Spinnery are also show, their book, and some of their mountain mohair, 1 ply wool/mohair and really, really soft. GMS booth at Rhinebeck is already on the "To-do list".

søndag, august 14, 2005

Vive Quebec!

Jeg har tilbragt en uge i et jordisk paradis, hvor livstilen og sproget er fransk, naturen er vidunderlig flot og vild, klimaet behageligt og der er +300 år gamle bygninger. Kort sagt, jeg er klar til at emigrere til Canada i morgen. Der var dog det med 4 måneders iskold vinter (pt tillokkende, meeeeen). Fransk er det officielle sprog i Quebec! Og mit gymnasiefranske var ofte bedre end deres engelsk udenfor Quebec City og Montreal... Kærestens high-school franske var ren Henri-Dansk, det hed "Tak" ikke "Merci" til stor morskab for os begge. Så jeg kommunikerede med de lokale og han kørte bilen ;-)
Her er postkortet fra vores 11 km vandretur i Sct. Mauricie National Park.

Skønt ikke?


Netop hjemvendt fra kanotur og igang med strikketøjet. Første halvdel var camping i nationalparken komplet med primus, bålplads, 25 myggestik og solens døgnrytmen.
Desværre er jeg tilbage i det amerikanske helvede, aka Long Island, med trafik, strip malls, og augustvejr. Her er + 30 C, 85% luftfugtighed og ALT er klamt.
På vejen til Quebec passerer man Vermont, Østkystens Hippie Stat med Ben & Jerry's , Howard Dean, og Green Mountain Spinnery. GMS ligger lige ved motorvejsafkørslen, såååå:

Det blev til en besøg i deres lille butik og så en kort rundvisning på spinderiet, mens chaufføren slappede af i bilen. Lææææækkert sted, men mine indkøb var begrænsede, mere herom senere.


Det er altid rart med et par hjælpende hænder, når garnvinden er derhjemme... Det rosa garn er hjemmespundet og er blevet til et tørklæde, billeder efter blokning i næste post. Strikkeproduktionen var begrænset, diamantsokkerne er færdige og ligeså er mit første projekt af hjemmespundet garn.
I have spent the last week in Quebec, enjoying the beautiful outdoors and French life style. I am ready to immigrate though there is the issue with Canadian winters... The first part was camping in Sct Mauricie National Park and the remaining was spent in picturesque Quebec City and Montreal. The park was gorgeous, as can be seen from the picture. One of the ways from Long Island to Quebec is the ferry from Port Jeff to Conneticut and then I-91, which "happens" to run past Green Mountain Spinnery in Vermont (exit 4 in Vermont). I finished a scarf and a pair of socks, not much time for knitting except when driving, more about this in my next post.

torsdag, august 04, 2005

Parlez Vous Quebecois?

Min sommerstuderende har lige afleveret sin rapport, laboratoriejournalen og de synthetiserede forbindelser. Amerikanske universiteter har ofte et sommerprogram, hvor studerende tilbringer en stor del af deres sommerferie tilknyttet en forskergruppe. Danske universiteter mangler helt klart den slags og iøvrigt en hel del mere financiel seriøsitet. Det har været rigtig sjovt med en lille forskerkanin i 10 uger, som arbejder på et projekt moi har valgt.
Hun er lærernem, hårdtarbejdende og interesseret, så det har været en fornøjelse, selv om det er tidsrøvende. Som ekstra bonus har vi fået nogle interessante resultater. Hov, jeg har helt glemt at indfange hende med strikkepindene.... tsk, tsk. det er gået ned ad bakke.

Strikkemæssigt, en diamant sok er færdig og det er ikke værd at skrive mere om.
Påfuglesjalet det gik der udaf, men min 80 cm rundpind importeret fra Danmark er KNÆKKET, aaaarrrggghhhhhhh... Heldigvis skete der FØR jeg skiftede til den pind, men nu er jeg ligesom strandet på 3. mønsterrapport på 30 cm rundpind.

Nå men, jeg faldt over den her "Hvilket land er du test" på en blog og måtte straks prøve den. Og i hele næste uge kører kæresten og jeg rundt i Quebec, så her er ferielukket frem til d. 14 august. OK, nu må jeg hellere pjække fra arbejde, så jeg kan hente en six pack elefanter i den lokale ølbiks og komme til BBQ...You're Canada!

People make fun of you a lot, but they're stupid because you've
got a much better life than they do. In fact, they're probably just jealous.
You believe in crazy things like human rights and health care and not
dying in the streets, and you end up securing these rights for yourself and
others. If it weren't for your weird affection for ice hockey, you'd be
the perfect person.

Take
the Country Quiz at the Blue Pyramid


My summer REU student just handed in her lab journal, the report and the synthesized compounds. It has been a pleasure having a dedicated and hardworking undergrad in the lab, but also a lot of work. Re knitting, a broken 80 cm 3.5 mm circular needle in rose wood and imported from Denmark is the highlight of the week :-(
I found this "What country are you test" online, and had to try. Guess who will spend the next week on the right side of the border (at least if you are facing West, some would add). Bf and I will be camping in Frog Country, aka Quebec. I'll be back after the 14th. Time to bail and acquire a six pack of Danish beer at the local liquor store, it's BBQ time.