onsdag, august 31, 2005

Strikkepuslerier

Iiiih altså tusind tak for de flotte kommentarer om Frieda :-)

I Danmark hærger Sodoku feberen, sådan en tal kryds-og-tværs. Man får en række magiske kvadrater delvist udfyldt med tal og så gælder det ellers om udfylde de resterende felter. Stærkt vanedannede ifølge rygters bureau. Se lignende pusleopgaver findes også i strikkeverdenen. Første eksempel var i mit sidste indlæg, hvad billedet viser og hvordan sweateren rigtig ser ud. Det glæder mig, at andre også hader den slags. Næste eksempel fra strikkeverdenen er et talpuslespil.

Slå 52 masker op
strik 1r-2vr (markeres)-2r-2 vr- 2r -2vr(markeres)-(2r 2 vr) 7 gange 2r - 2vr-2r- 2vr (markeres) -1r

Okaaaaaay????

Med andre ord, jeg er igang med at forstå, hvad Marianne Isager mener, og ikke hvad hun skriver i hendes opskrifter. Nå ja og så fylde alle de manglende informationer ud i strikkevildledningen... Jeg er begyndt på Ny Rib Jakke, som på hjemmesiden beskrives som "Ny Ribjakke er tiltænkt de unge mødre, som har strikket den første model til deres baby, og nu har mod på også at strikke en til sig selv. Modellen er også tænkt som en god og hurtig strikket jakke, for de kvinder, der ikke har strikket længe, og nu har fået mod på at strikke igen".
Godt så, mangelfulde oplysninger allerede i begyndelsen af opskriften hjælper da virkeligt nye strikkere igang... NOT! Sådan en simpel ting som dette burde været fanget af korrekturlæseren. Det ville også være flinkt, hvis man skrev det totale maskeantal før f.eks. starten på ærmerne eller i bullen...
Nå men den slags udfordringer gør en strikkeforsker arrig og enormt stædig, jeg giver ikke op. Det har så resulteret i strik udi de sene nattetimer og lange aftener i laboratoriet... og at jeg blogger om det :-)

Se Ny Ribjakke er mit andet MI projekt, hørblomster blev afleveret til Moar efter strikkeprøven... Denne tålmodige og nu pensionerede overlærerinde med +30 års håndarbejdserfaring har strikket mindst 15 forskellige MI bluser og har kun mødt opskrifter, hvor hun skulle gætte sig til vigtige dele af mønstret. Mor er guruen, men jeg har en rok, det har hun ikke (endnu). :-)
Nå, men med lidt hjælp fra Elizabeth Zimmermann og Knitting Without Tears, meget sigende, er mønstret identificeret som en omvendt raglan trøje og starten er gået...

Nu har jeg jo lært på uni, at en god undersøgelse kræver mere end to datapunkter (mor og jeg). Så af nysgerrighed håber jeg, at mine læsere vil deltage i en lille undersøgelse (anonymt login virker).

Har du samme erfaringer med MI eller er det bare mor og mig?
Har du nogen sinde mødt en fejlfri MI opskrift?

Det skal bemærkes, at jeg har enormt stor respekt for Marianne Isagers evne til at designe flotte mønstre og modeller!

This time I am complaing about the inability of some designs to write specific and unambigious instructions in the pattern. Marianne Isager, a Danish Knitwear designer, is notirious for omitting important information. I guess a comparable US example would be Vogue knitting. I am currently in the process of reconstructing the pattern for a simple top-down raglan jacket intended for beginners. One of her books, Africa will be published in English soon, and her store claims that all the mistakes found in the Danish edition have been corrected.

7 kommentarer:

Elisabeth sagde ...

jeg har kun strikket Sukkertrøjen, men det var det mest "interessante" gætværk jeg nogensinde har prøvet... og jeg havde endda fundet den udgave af Strik a la carte hvor fejlene var blevet rettet?? Der var kun anvisninger til begge størrelser halvvejs igennem opskriften... det gør det ret besværligt at regne om til en small (og hvorfor ikke lave opskriften i small og xs?? tror hun ikke der er kvinder i de størrelser der strikker?) - hvis jeg strikker den igen, skal jeg regne den om til en xs ud fra mine omregninger til small, som blev temmelig stor *G*

...og ellers har jeg besluttet, at det skal være en MEGET speciel trøje for at jeg gider have besværet med at tyde en af hendes opskrifter igen!

mange hilsner
Elisabeth :)

Tina sagde ...

Jeg har aldrig strikket en MI-model....og nu ved jeg da ikke rigtigt, om jeg nogensinde kommer til det ;o). Men jeg har før hørt om problemer med hendes opskrifter, så du - og moar - er sikkert ikke alene.

Mange hilsner, Tina

lazy sagde ...

Jeg strikkede en MI for et par år siden. Jeg har glemt hvad modellen hed, men den ligner lidt Zig-Zag - bare med slå-om effekt. Jeg var en ganske urutineret strikker og jeg havde derfor store problemer med at forstå mønstret. Da jeg endelig havde fanget ideen, blev jeg mødt af en fejl. Det krævede en hel del pillen op før jeg fattede at det var en fejl, og jeg kunne fortsætte med retsten af trøjen. Jeg tror at alle masker i den trøje er blivet pillet op og strikket igen minimum én gang... Jeg er stadig ikke helt klar til en nu MI-model. Hurra for sokker!

britt sagde ...

Godt emne Ulla! Jeg har endnu ikke strikket en MI, men efter al den snak om fejl ved jeg snart ikke om jeg orker.....Hvorfor pokker gør hun sig ikke umage og skriver dem ordentligt? Lissom Fru Falkenberg og Fru Høxbro!
Men de er dælme flotte mange af hendes modeller, så jeg bliver nok fanget en dag.....
KH Britt

strikke_jane sagde ...

Hej Ulla.
Jeg har også "sukket" en del over sukkertrøjen på samme måde som Elisabeth. Men jeg har også strikket "munken", "corsage" og "avistrøjen" og der har jeg ikke mødt nogen fejl, ikke jeg har opdaget i hvert fald *G*. Men jeg opgav at komme i gang med en af hendes andre modeller (kan selvfølgelig ikke lige huske, hvad den hed) p.g.a fejl jeg ikke kunne/orkede at tyde. Så mor og dig er helt sikkert ikke alene. Irriterende at sådanne fejl ikke bliver rettet under korrekturen /prøvestrikningen eller hva' det nu hedder alt sammen. Hun laver jo mange smadderflotte modeller. Jeg ved at min svigerinde er kommet igennem ny-rib jakke, så det skulle kunne la' sig gøre. I øvrigt en rigtig fed jakke. Kaninpelsen til kraven er hamrende dyr. Mener hun gav 350,- kr. for den, men der er jo andre måder at lave kraven på.......

Anonym sagde ...

Jeg har strikket MI modeller siden begyndelsen af 80'erne - og jeg har endnu aldrig fundet en eneste opskrift uden adskillige fejl eller mangler. Til opskriftsskrivning er hun en sjuske - men hun er en dygtig designer.

Det hjælper dog meget, når man har strikket så mange af hendes modeller, for så har man fået lært hendes tankegang og kan gætte sig til manglerne og åbenlyst se fejlene :-)

Men spørg endelig løs, hvis der er noget der driller. Jeg har måske selv strikket modellen tidligere :-)
Dorthe Hedehus

Lola sagde ...

Jeg har endnu ikke prøvet en MI model. Sikkert fordi jeg på håndarbejdsskolen fik fniller af, at alle lovsang hendes modeller og garner, så bliver jeg så'n lidt "miss modsat". Plus at min "guru" (mor) ikke strikker MI, så hvor skulle jeg få hjælp før webstrik kom på banen. Nu har jeg kigget på Corsage, den ser umiddelbart overskuelig ud, så måske engang!
KH Lola